Samen met het publiek de beste medicijngids maken die er bestaat. Medapp moet dankzij feedback van patiënten veel van de beperkingen van andere medicijnenapps omzeilen en de apotheek met de patiënt verbinden. Dit stelt apotheker Pit Janssen van PharmIT, dat de Medapp heeft ontwikkeld en laat meedoen aan de Health app award 2015.
Over de app: Medapp laat patiënten met de smartphonecamera een medicijnverpakking scannen, waarop de app informatie verzamelt over de medicatie. Zo kijkt de app bijvoorbeeld of het medicijn geslikt mag worden in combinatie met andere medicijnen. Uiteindelijk moet de app meer worden dan alleen een medicijngids, en kan hij bijvoorbeeld apothekers ondersteunen in het geven van een medicijnadvies.
Waarom doen jullie mee met de Health app award?
“We hebben een klein team van acht mensen, maar we zijn erg fanatiek. Het probleem is dat we weinig budget hebben – er zijn nog geen sponsors of investeerders om ons te ondersteunen. Meedoen aan deze wedstrijd, of zelfs winnen, is goed voor de publiciteit; we willen immers ook zorgverleners en mogelijke sponsors aan boord krijgen. Bovendien geeft het extra motivatie voor ons om hard te werken, om voor de verkiezing de nieuwste versie af te hebben.”
Denken jullie te kunnen winnen?
“Ik weet niet of we kunnen winnen; op het gebied van medicijngebruik zijn er veel apps die meedoen, waarvan sommigen ook een veel groter budget hebben of al verder in de ontwikkeling zijn. Maar volgens mij lossen we met onze apps een belangrijk probleem op voor een grote doelgroep – er zijn zo’n 11 miljoen medicijngebruikers in Nederland. We hopen dan ook dat mensen zien dat we iets moois aan het maken zijn.”
Wat is het nut van Medapp?
Medapp doet veel dingen die nu nog ingewikkeld kunnen zijn of veel tijd kosten. Er bestaan al apps die medicijnen managen, maar Medapp denkt dat het beter kan. Dat doen ze mede door de gebruikers om hulp te vragen. “We merkten al snel dat medicijngebruikers en mantelzorgers heel uitgebreide feedback op onze website achterlieten”, vertelt Pit Janssen van PharmIT, het bedrijfje achter Medapp. “We beseften ons hoe nuttig zulke feedback kon zijn en besloten dus om de app helemaal rond die feedback te bouwen.” De eerste versie ging in maart van dit jaar live, maar was nog vrij basaal. Mede dankzij de feedback is de app inmiddels echter veel uitgebreider; er worden meer medicijnen herkend en de app kan meer advies geven aan gebruikers. “We bouwen samen met de community de app uit”, aldus Janssen.
Die community is een welkome toevoeging, omdat PharmIT geen grote budgetten heeft voor de ontwikkeling van de app. “We werken veel met (ex)studenten van de TU Eindhoven, die hier vlakbij ligt. Zij vinden het leuk om aan zo’n app te werken en voor ons zijn ze onmisbaar. We moeten alles zelf regelen, waardoor we vaak niet veel geld hebben; dankzij de studenten is het toch mogelijk om de app regelmatig te updaten. Doordat we geen salaris uitkeren, ook niet aan onszelf, blijft er geld voor bier en pizza’s na een zware dag van app maken. Dat het publiek ideeën voor ontwikkeling aanlevert, scheelt ons ook een boel zorgen.”
Wie wordt er beter van?
De medicijngebruiker heeft met de app een gemakkelijk middel om het slikken van medicijnen in goede banen te leiden. Maar PharmIT wil ook de apothekers, die in principe de voorlichting over medicijnen voor hun rekening nemen, helpen. Door hun medicijndatabases in de Medapp te laden, moet de app rijker worden en zal de apotheker betere zorg kunnen leveren. Die samenwerking met de farmacie is waar PharmIT zijn geld hoopt te verdienen; als de apotheker een kleine bijdrage levert, kunnen de medicijngebruikers gratis een app gebruiken die, volgens Janssen, beter is dan de huidige medicijnapps op de markt.
Wat gaan jullie verder ontwikkelen?
“Dat hangt helemaal van de gebruikers af”, vertelt Janssen. “We proberen elke maand een update te produceren, en zo telkens wat uitgebreider te worden. Maar welke functionaliteit we inbouwen baseren we in principe op wat men via ons site doorgeeft.” Voorlopig is de ontwikkeling ook nog een kwestie van voor de hand liggende functies inbouwen. Maar door feedback geven makkelijker te maken, hoopt Janssen dat de app straks nog meer op de community kan drijven. “Dan presenteren we bijvoorbeeld een top 3 van gewenste functies, waarbij men kan stemmen welke ze het liefst wilt. Die bouwen we dan in bij de eerstvolgende update.”
Waar gaat de eHealth naartoe?
Janssen, zelf apotheker, denkt dat eHealth op het gebied van apotheken niet de fysieke winkel gaat verdrijven. “Dat contact blijft belangrijk, zeker voor kwetsbare patiënten; als iemand je iets in je gezicht uitlegt onthoud je het beter dan als een app iets tegen je zegt. Bovendien is er in zo’n apotheek enorm veel kennis. Maar een heleboel mensen kunnen ook voor het grootste deel door een app als Medapp geholpen worden.” Er zal echter genoeg veranderen, wil de apotheek met zijn tijd meegaan. “De registratiesystemen zijn verouderd en moeten anders; vaak zijn ze bijvoorbeeld geeneens geschikt voor de grote hoeveelheid patiënten dat bij een apotheek loopt.” Hij ziet in die verbetering ook een rol voor Medapp. “Er moet een platform komen dat de patiënt en de apotheek weer met elkaar verbindt. Dat proberen wij te bereiken, door zowel apothekers als patiënten aan te moedigen om mee te doen. Daar hebben beide partijen ook profijt van.”
Door Marc Seijlhouwer, redacteur De Ingenieur
Wil je je stem uitbrengen op Medapp of een van de andere genomineerde health apps? De wedstrijdpagina vind je hier. Op 24 juni wordt de Health app award 2015 uitgereikt op het Congres Digitale ontwikkelingen in de zorg.
Het bericht Medapp wil apotheker en patiënt verbinden verscheen eerst op TrendITion.