Een aantal zelfstandige apotheken verspreid over het land doen in samenwerking met softwareleverancier Pharmeon mee aan het Nictiz-programma ‘Weet jij wat je slikt?’. De apotheken testen een unieke combinatie van patiëntportaal en app. Apotheker André Blom en directeur-eigenaar Gideon Kreytz vertellen over de pilot bij Pharmeon: “Tien jaar geleden moest je het nut van een praktijkwebsite uitleggen. Nu gaan we toe naar patiëntportalen en steeds meer online samenwerking tussen patiënt en zorgverlener.”
André Blom heeft een achtergrond als apotheker. Na tien jaar in de farmacie gewerkt te hebben is hij in 2000 samen met Gideon Kreytz, bedrijfseconoom en informatiekundige, betrokken bij de oprichting van Pharmeon. Pharmeon is leverancier van online diensten in de zorg en ontwikkelt patiëntportalen, websites en apps die aan zorginformatiesystemen kunnen worden gekoppeld. “Inmiddels leveren we die praktijksites en patiëntportalen aan 3500 zorgverleners in Nederland, waaronder huisartsen, zorgverleners, fysiotherapeuten en tandartsen”, aldus Blom.
“We koppelen onze portalen aan de backoffice van de zorgverlener om hen op die manier zoveel mogelijk te ontzorgen. Pharmeon zorgt dat nieuwe online toepassingen passen in het werkproces van de zorgverleners.”
Toegang tot eigen medicatiedossier
Met het pilotproject Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid ‘Weet jij wat je slikt?’ werken Nictiz, apotheken, ziekenhuizen en patiënten(vertegenwoordigers) samen aan het toegankelijk maken van elektronische medicatiedossiers voor patiënten. Doel van de greenfields is om kennis en ervaring op te doen met websites en apps waarmee de patiënt via de eigen zorgverlener toegang krijgt tot zijn of haar medicatiedossier en kan participeren in de medicatiebehandeling.“We willen zorgen dat nieuwe online toepassingen passen in het werkproces van de zorgverleners”
Pharmeon is bij twee van de acht greenfields betrokken: samen met apotheek-keten BENU ontwikkelde de softwareleverancier de BENU Mijn Medicatie app. Die app maakt een vliegende start: een van de deelnemende apotheken sluit in drie maanden tijd driehonderd patiënten aan via de BENU Mijn Medicatie app. Daarnaast ontwikkelde Pharmeon de Mijn Medicijnen app in combinatie met een online patiëntportaal, die getest wordt bij een zestal zelfstandige apotheken.
Feedback naar de apotheek sturen
Het webportaal van Pharmeon is inmiddels landelijk in gebruik bij circa 900 apotheken en huisartsen. Het webportaal wordt gebruikt om via de website van de zorgverlener het medicatieprofiel in te zien en herhaalmedicatie aan te vragen. “De app is een uitbreiding van de webportaal. Je kunt met dezelfde inloggegevens inloggen”, zegt Blom. “Via de app kunnen patiënten makkelijker hun herhaalmedicatie aanvragen en wijzigingen doorgeven aan de apotheker. Ook kunnen patiënten innameschema’s invoeren, inname-alerts ontvangen, medicatie-inname registreren en ervaringen bijhouden.”
“De zes apotheken die aan de pilot bij Pharmeon deelnamen, hadden bij aanvang ongeveer 5000 patiënten geregistreerd in het webportaal. Dat is gemiddeld tien procent van hun patiëntenpopulatie. Gedurende de twee maanden van de pilot hebben ruim 2000 patiënten de app of het webportaal gebruikt. En zo’n vijftien procent van de gebruikers van zowel de app als het webportaal gaven feedback aan de apotheek.” Deze feedback ging vooral over het toevoegen van medicijnen die in het medicatieoverzicht ontbraken, en incidenteel ook informatie over gestopte of gewijzigde medicatie.“De cijfers van deze pilot zijn in lijn met de eHealth monitor 2015″
De cijfers van de pilot zijn in lijn met de eHealth monitor 2015, aldus Blom. Bijna de helft van de zorggebruikers zou zijn gegevens bij de huisarts, fysiotherapeut, medisch specialist of GGZ-hulpverlener via internet willen inzien, blijkt uit de monitor. “Tegelijkertijd ligt het daadwerkelijke gebruik lager, rond de tien procent. Dat zie je in deze cijfers terug. Wellicht dat een app het inzien van medische gegevens laagdrempeliger maakt. En apothekers kunnen in hun communicatie bijdragen aan het bekender maken van het webportaal en de mobiele app.”
Standaard voor patiënten informatie
Waarom vond Pharmeon het belangrijk om aan de pilot mee te doen? “Een pilot biedt de mogelijkheid om met begeleiding en in een proef-setting onze software en functionaliteiten te verbeteren. Daar leren we allemaal van”, aldus Gideon Kreytz.
Volgens hem is Nictiz een belangrijke partner in dit project. “We doen onderzoek naar websites en apps waarmee de patiënt via de eigen zorgverlener toegang krijgt tot zijn of haar medicatiedossier en kan participeren in de medicatiebehandeling. De communicatie tussen patiënt en zorgverlener is vrij nieuw terrein. Daarom is het heel belangrijk dat er daar een vorm van standaardisatie komt, zodat patiënten-informatie gestandaardiseerd in dossiers terecht komt en uitwisselbaar is.”
The post Van praktijkwebsite naar patiëntportaal appeared first on TrendITion.