In 2007 startten twee artsen en een apotheker het bedrijf 2Comply om een oplossing te bedenken om de therapietrouw onder patiënten te vergroten. Inmiddels levert 2Comply verschillende patiëntportalen waar apothekers, zorgverleners, patiënten en mantelzorgers gebruik van kunnen maken. 2Comply is één van de greenfields in het Nictiz-programma Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid ‘Weet jij wat je slikt?’, waarin wordt onderzocht wat het effect is van participatie van de patiënt op hun medicatiebehandeling. TrendITion spreekt met Kiske de Leest, ICT-manager, en Paul de Wit, arts en directeur van 2Comply.
Zo’n 250 apotheken in Nederland zetten Mijnmedicijncoach in, een online patiëntportaal dat zich richt op de bevordering van therapietrouw bij chronische medicatie. Apothekers nemen een licentie op het portaal, en kunnen dat vervolgens gratis aanbieden aan hun patiënten. “Mijnmedicijncoach verbindt de patiënt met de apotheek en bevordert de communicatie met de patiënt”, vertelt Paul de Wit. 2Comply levert een web-applicatie aan de apotheken, waarmee zij informatie kunnen ontsluiten naar de patiënt. Patiënten hebben via Mijnmedicijncoach thuis een overzicht van het medicatiedossier, kunnen medicijnen bestellen of vragen stellen op het patiëntenforum.“Inmiddels is 2Comply uitgegroeid naar een platform met veel meer functies”
Een apotheker of apothekersassistent kan de web-applicatie van Mijnmedicijncoach gebruiken om te communiceren over het medicijngebruik van zijn patiënten. De apotheker wordt onder andere geïnformeerd bij onjuist gebruik of bij bijwerkingen. “Inmiddels is 2Comply uitgegroeid naar een platform met veel meer functies: het bevat e-learning, je kunt vragenlijsten invullen en communiceren met je zorgverlener”, vertelt Kiske de Leest, ICT-manager bij 2Comply. “2Comply wordt door 100.000 patiënten gebruikt.”
Gericht op de mantelzorger
Wat de pilot van 2Comply bijzonder maakt is dat een mantelzorger mee kan kijken in het portaal. De Wit: “Een apotheek biedt de module aan aan de zorginstelling. De patiënt kan in overleg met de verpleging een mantelzorger toegang te geven tot het dossier. Daarmee werk je aan een actueler overzicht: een mantelzorger kan bijvoorbeeld mutaties, allergieën en bijwerkingen aangeven. Ook kan de mantelzorger zien welke medicatie er door de patiënt wordt gebruikt en vervolgens voor hem of haar wordt besteld.” Volgens De Wit is het daarnaast cruciaal dat patiënten zelf beter geïnformeerd zijn over hun medicatie en ook op eigen initiatief belangrijke informatie kunnen aanleveren.
Met de pilot hoopt 2Comply aan te tonen dat het werkproces verbetert: dat er effectievere communicatie is tussen zorginstellingen en dat het bestelproces gestructureerd en veilig verloopt. Maar ook dat de betrokkenheid van mantelzorgers bij de medicatie van de patiënt leidt tot een beter en actueler medicatiedossier.
Een elektronisch medicatiedossier voor patiënten
2Comply is één van de acht greenfields bij het pilotproject Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid ‘Weet jij wat je slikt?’. In dat project werken Nictiz, apotheken, ziekenhuizen en patiënten(vertegenwoordigers) samen aan het toegankelijk maken van een elektronisch medicatiedossier voor patiënten. Via een websiteportaal of app bieden ze patiënten en zorgverleners de mogelijkheid te participeren. Nictiz heeft een faciliterende en monitorende rol en wil inzicht krijgen in het belang en de behoefte van patiënten en zorgverleners.
Met de nieuwe module van 2Comply krijgt niet alleen de mantelzorger inzicht in de medicatie van de patiënt. “We richten ons ook op een betere communicatie tussen zorginstelling en apotheek”, zegt De Leest. “De bestellingen ontvangt de apotheek direct in het apotheeksysteem of per fax of mail. De zorginstelling ziet een overzichtelijke lijst van alle medicatie uit het apotheeksysteem en kan per patiënt de medicatie controleren en bestellen. Op deze manier wordt ook de medicatieveiligheid en de logistiek verbeterd.”“Zorgverzekeraars zijn ook geïnteresseerd: een hogere therapietrouw leidt tot minder kosten in de zorg”
“2Comply is ook in andere markten actief”, vertelt De Leest. “We werken samen met ziekenhuizen en zorginstellingen, voor patiënten met speciale medicatie die extra aandacht nodig hebben. Het patiëntportaal levert niet alleen voordelen op voor de patiënt. Het aantal recepten dat besteld wordt in de apotheek gaat omhoog als mensen trouw blijven aan hun medicatie. Daarmee is het programma ook voor apothekers bedrijfsmatig verantwoord. Zorgverzekeraars zijn ook geïnteresseerd: een hogere therapietrouw leidt tot minder kosten in de zorg en sommigen maken inmiddels vergoedingsafspraken met apotheken en ketens”, aldus De Leest.
Complex probleem
“Therapietrouw is een groot probleem in Nederland. Patiënten haken af en stoppen met het nemen van hun medicatie, om verschillende redenen”, zegt De Wit. “Een arts stelt met veel zorgvuldigheid een diagnose en een apotheker verstrekt medicijnen voorzien van een advies, maar toch blijkt dat de helft van de chronisch zieke patiënten na een jaar is gestopt met hun medicatie.”“De helft van de chronisch zieke patiënten is na een jaar gestopt met hun medicatie”
“Je wilt patiënten optimaal informeren, zodat ze veel meer weten van hun aandoening en van hun medicatie. Hoe werkt een medicijn, en waarom gebruik je het precies? Mijnmedicijncoach geeft regelmatig updates, bedoeld om gebruikers te betrekken bij hun medicatie”, vertelt De Wit. “Patiënten betrekken kun je ook op een praktisch manier doen, bijvoorbeeld door het online kunnen bestellen van medicijnen of een vraag kunnen stellen aan de apotheker. De kern is dat we het gedrag beïnvloeden van patiënten, met behulp van verschillende ingebouwde functies.”
Significante bijdrage
2Comply liet onderzoek uitvoeren door het Pharmo Instituut naar Mijnmedicijncoach. Dat onderzoek toont aan dat Mijnmedicijncoach een significante en substantiële bijdrage levert aan het bevorderen van de therapietrouw bij zowel bestaande als nieuwe chronische medicijngebruikers.
“We zijn bij het ontwerpen uitgegaan van een aantal bekende principes die gedrag kunnen beïnvloeden, gebaseerd op modellen uit de verslavingszorg en de stand van onderzoek. Maar als je vraagt waarom het patiëntportaal werkt, dan weten we dat niet precies. Elke patiënt pakt uit die vijfentwintig ingebouwde functionaliteiten iets wat bij hem of haar past. Therapietrouw is een complex en weerbarstig onderwerp, en toch hebben we met deze applicatie laten zien dat het de therapietrouw verbetert”, aldus De Wit.
TrendITion gaat in de aankomende weken in een serie artikelen langs bij de verschillende greenfields in Nederland. Wil je meer informatie over het project Patiëntparticipatie en medicatie?
The post 2Comply wil therapietrouw bevorderen appeared first on TrendITion.