Bij zeven apotheken in het oosten van Nederland is afgelopen juni in co-creatie met Nictiz de BENU Mijn Medicatie app gelanceerd voor de klanten van apothekenketen BENU. Inmiddels gebruiken ruim duizend klanten de app, en dat aantal loopt op. TrendITion spreekt met Mathijn Brummelhuis, beherend apotheker bij BENU-apotheek Eibergen. “Hoe beter ik weet wat de patiënt echt slikt, hoe beter ik voorstellen aan artsen kan doen.”
BENU is met zo’n 300 apotheken één van de grootste ketens van apotheken in Nederland. Zeven van deze BENU apotheken doen mee aan het Nictiz-programma Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid, waarin wordt onderzocht wat het effect is van participatie van de patiënt op hun medicatiebehandeling. In Brummelhuis’ regio zijn dit de apotheken van Dinxperlo, Eibergen, Hengelo Gelderland, Hummelo en Keppel, Wehl en Winterswijk.
In die zeven apotheken is enkele maanden geleden een pilot gestart met de BENU Mijn Medicatie-app. Met die app, die is ontwikkeld door softwareleverancier Pharmeon, in samenwerking met Benu, de deelnemende apothekers en Nictiz, kunnen patiënten onder andere een overzicht van de actuele medicatie inzien, relevante informatie toevoegen, bijvoorbeeld als medicatie gestopt of gewijzigd is, of als zij een ander (zelfhulp)middel gebruiken. Via de app kan de patiënt een innameschema maken met een melding voor inname, op een simpele manier eigen ervaringen met het geneesmiddel vastleggen en een afspraak plannen met de eigen apotheker door de agendafunctie.
Vertraging in informatie
Brummelhuis kijkt tevreden terug op de pilot. “In drie maanden tijd heeft mijn apotheek alleen al driehonderd patiënten aangesloten via de BENU Mijn Medicatie app.” Volgens de beherend apotheker heeft de app grote voordelen voor zijn dagelijkse werkzaamheden. “Wijzigingen in iemands medicatie die voor mij verborgen waren, zie ik nu terugkomen. Dagelijks geven gebruikers via de app aan of ze hun medicatie aanpassen, en die meldingen komen in ons systeem binnen. Hoe beter ik weet wat de patiënt echt slikt, hoe beter ik ook voorstellen aan artsen kan doen. Dat is wat ik als apotheker heel prettig vind aan de BENU Mijn Medicatie app.”
Doordat Brummelhuis nu direct kan zien wat een patiënt echt aan medicatie slikt, kan hij hier direct op anticiperen. Voorheen ging dat heel anders. “Het probleem was dat er een vertraging zat in de informatie die patiënten in de spreekkamer bij de specialist meekregen, en het moment waarop wij als apotheek die informatie kregen. Geregeld bereikte belangrijke informatie over aanpassingen in de dosering of het stopzetten van de medicatie mij niet.” Brummelhuis bleek niet de enige apotheker te zijn die deze vertraging in informatie als hinderlijk ondervond. “Met enkele collega’s zijn we op zoek gegaan naar een communicatiemiddel waarmee de klant kon aangeven welke wijzigingen er zijn in zijn of haar medicatie.” De keuze om dit in de vorm van een app te doen was snel gemaakt, aldus de beherend apotheker. “Al langer hadden we de wens om een app te ontwikkelen voor patiënten. Een app is snel, gemakkelijk en altijd toepasbaar.”
Toegevoegde waarde voor de gebruiker
Inmiddels is de app sinds enkele maanden gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Een doorsnee gebruiker is er volgens Brummelhuis niet. “Ik zie patiënten van jong tot heel oud er gebruik van maken.” Dat de app zo’n grote doelgroep bereikt, heeft volgens beherend apotheker te maken met de brede inzetbaarheid van de app. “De app kan gebruikt worden door jonge meiden als reminder om de pil te moeten slikken, maar de app is ook bruikbaar voor een patiënt met tien verschillende geneesmiddelen die regelmatig een specialist bezoekt en graag een actueel overzicht bij wil houden.”“De app is ook bruikbaar voor een patiënt met tien verschillende geneesmiddelen die graag een actueel overzicht bij wil houden”
Een functie die voor verschillende groepen praktisch kan zijn, is de mogelijkheid om via de app bijwerkingen registreren. “Mijn collega’s en ik kunnen aan de balie wel één of twee keer vertellen dat de bijwerkingen zullen afnemen na een week, maar het werkt veel motiverender om dat zelf bij te houden en in de loop van de tijd te zien hoe de bijwerkingen minderen. Zeker aan het begin van een therapie zijn dat heel handige tools die patiënten meer vertrouwen geven in hun medicatie en zo therapietrouw kunnen verbeteren”, aldus de apotheker.
Verbeteren van therapietrouw
Bij de BENU apotheken wordt voor het aanvragen van (herhaal)medicatie al langer een slimme, technologische toepassing ingezet. Patiënten krijgen een e-mailalert als het tijd is om een nieuwe voorraad medicijnen op te halen en kunnen hun bestelling vervolgens bij een zelfbedieningsmachine in de apotheek af komen halen. Dat werkt volgens Brummelhuis in het voordeel van de patiënt én van de apotheek. “Als een patiënt altijd dezelfde bloeddrukpillen heeft, en hij krijgt die voor drie maanden mee – de maximale termijn – dan weet je dat die patiënt op dag 80 bijna door de pillen heen is. Door een e-mailalert weet de klant op tijd dat hij een nieuwe voorraad moet halen, dat werkt fantastisch qua therapietrouw. En doordat wij precies weten welke medicijnen wanneer klaar moeten liggen, kunnen wij ons werkproces binnen de apotheek optimaliseren. Zodat je bijvoorbeeld niet tijdens spitsuur die zelfbedieningsmachine aan het bijvullen bent.”
De BENU Mijn Medicatie app heeft een directe koppeling met het apotheek informatiesysteem (AIS) dat Brummelhuis en zijn collega’s gebruiken. “Door die koppeling heeft de klant het medicatie-overzicht dat bij ons bekend is en kan hij of zij zelf ook kijken of de informatie in ons systeem klopt en up to date is. De app stelt de klant in staat om zijn dossier compleet te maken, door bijvoorbeeld zelfhulpmiddelen van de drogist of geneesmiddelen van andere zorgverleners toe te voegen. De apotheek krijgt een seintje wanneer er nieuwe medicatie wordt toegevoegd, waarna die informatie ook weer kan worden opgenomen in het AIS.”“De app stelt de klant in staat om zijn dossier compleet te maken, door bijvoorbeeld zelfhulpmiddelen toe te voegen”
Bij de deelnemende BENU-apotheken zijn medewerkers geïnstrueerd om die meldingen vanuit de app te verwerken in het AIS. “Die informatie kan iedere medewerker van de apotheek verwerken. Maar als we vreemde dingen zien, bijvoorbeeld iemand die zijn medicatie heeft omgewisseld, dan kijk ik altijd mee.”
Verificatie
Momenteel is er ook een aantal uren vrijgemaakt zodat BENU-medewerkers de aanvragen van patiënten die met de app aan de slag willen gaan, kunnen verwerken. Brummelhuis” “In het verwerken van die aanvragen gaat best wat tijd zitten. Het gaat immers om vertrouwelijke medische gegevens, dus je wilt dat goed regelen.”
Bij het in gebruik nemen van de BENU Mijn Medicatie app zijn een aantal verificatiestappen ingebouwd. De apotheek wil immers zeker zijn dat de klant die zich aanmeldt in de app ook degene is die zij denken dat het is. Om dit te garanderen meldt de klant zich aan in de app met een e-mailadres of telefoonnummer dat bij de apotheek bekend is. Wanneer het niet duidelijk is wie de patiënt is, wordt er contact gezocht of aan de patiënt gevraagd of hij zich aan de balie van de apotheek wil komen identificeren. Daarna wordt er vanuit het systeem bij de apotheek een verificatiecode verstuurd.
Dat een app-gebruiker een overzicht van zijn medicatie op zijn smartphone bijhoudt en op die manier altijd bij zich draagt, is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, meent Brummelhuis. “Wel hebben we als veiligheidsmaatregel ingebouwd dat je in de app nergens terug kunt zien om wiens medicatie het gaat: de naam, de geboortedatum of het adres van de gebruiker zijn eruit gelaten. Het is jouw overzicht, op jouw telefoon. Ook is het dus niet mogelijk om die informatie, als een medicatieoverzicht compleet met naam en adres, uit te printen. We zijn bang dat je daarmee de privacywetgeving schaadt.”
Actief aanbieden
Hoe verklaart de beherend apotheker de snelheid waarmee de duizenden aanmeldingen binnen kwamen voor de BENU Mijn Medicatie app? “Belangrijk is dat je als team gelooft in de toegevoegde waarde”, zegt Brummelhuis. “Maar het voornaamste is het actief aanbieden van een online dienst aan patiënten. Wij hebben een mail gestuurd naar alle klanten met een uitnodiging voor de app, ondertekend door mijzelf als beherend apotheker. Op meerdere plekken in de apotheek worden klanten daarnaast herinnert aan de app: op de afhaalcode voor de zelfbedieningsmachine vermelden we de app, en bij de medicijnen in de machine ligt een flyer. Maar een directe mail naar de klant werkt volgens ons het allerbeste: we hebben een app voor je.”“Een directe mail naar de klant werkt volgens ons het allerbeste: we hebben een app voor je.”
Nu de pilotfase bijna achter de rug is, zal in het najaar een uitgebreide analyse van de app en de implementatie daarvan plaatsvinden. Nictiz begeleidt de monitoring en het onderzoek daarin. “Werkt de app zoals we dachten dat het zou werken, hoe werkt de informatie-uitwisseling, is het programma breder uit te rollen? Levert het ons extra werk op, of juist niet? Dat zijn zaken die we uit die analyse willen halen”, licht Brummelhuis toe. Daarnaast wil de apotheker uitzoeken hoe de klanten de app hebben ervaren. Daarvoor wordt er een vragenlijst verspreid onder de gebruikers van de app en zullen er een schriftelijke enquête en telefonisch interviews worden afgenomen met de klanten.
Toekomstplannen
Wordt de app breder uitgerold en van BENU-apotheken aangesloten op systemen van ziekenhuizen of huisartsenpraktijken? Dat is een moeilijke weg, denkt Brummelhuis, want zorgverleners houden vast aan hun eigen systeem. “Mijn ervaring is dat de meeste artsen hier nog niet op zitten te wachten: voor hun is het weer een systeem dat ze bij moeten houden. Ik geloof veel meer in de massa die patiënten kunnen genereren. Als de patiënt er zelf mee komt, dan gebeurt er wel wat.”
TrendITion gaat in de aankomende weken in een serie artikelen langs bij de verschillende greenfields in Nederland. Wil je meer informatie over het project Patiëntparticipatie en Medicatie?
Eerder in deze reeks verscheen:
- Medicatiedossiers ontsloten voor duizenden patiënten (een interview met programmamanager Ruud Simons)
The post Vliegende start pilot bij BENU Apotheken met medicatie-app appeared first on TrendITion.